Bron: ZonMw Nieuws
Ondanks de omstandigheden rondom het coronavirus, is op 16 maart 2020 de eerste deelnemende patiënt van de ACTION-1 studie geopereerd in het Dijklander Ziekenhuis. Vlot daarna volgden ook de eerste deelnemers in het Amsterdam UMC, locatie VUmc, Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis en Alrijne Ziekenhuis. Momenteel zijn in totaal 16 deelnemende patiënten geopereerd en is het onderzoek gestart in 9 ziekenhuizen.
Samen met vele vaatchirurgen verspreid door het land, werkt het ACTION-1 studieteam hard om het onderzoek in alle andere ziekenhuizen ook zo spoedig mogelijk op te starten.
De ACTION-1 studie is een (internationaal) onderzoek naar bloedverdunners (heparine) tijdens een open buikslagader operatie (aneurysma aortae abdominalis, AAA). Het is een unieke studie waarin voor het eerst ter wereld op grondige wijze de beste manier van bloedverdunning bij vaatoperaties zal worden onderzocht in meer dan 20 ziekenhuizen in Nederland, Duitsland en Denemarken. De optimale dosering van heparine om schadelijke bloedstolsels te voorkomen, is niet bekend. In de meeste gevallen wordt standaard één keer 5000 eenheden gegeven. De werking van heparine kan gemeten worden met een simpele test, die meet in welke mate het bloed stolt. Dit heet de Activated Clotting Time, oftewel ACT. Tot nu toe gebeurt dit niet standaard bij open buikslagader operaties. In de ACTION-1 studie wordt onderzocht wat de optimale dosering van heparine is, om te zorgen dat meer inzicht verkregen wordt in de werking van heparine, zodat de patiënt zo min mogelijk kans heeft op ernstige complicaties.
Recent is een informatiefilmpje over de ACTION-1 studie gelanceerd waarin het onderzoek voor arts en patiënt helder uitgelegd wordt. Dit filmpje, en meer informatie over de studie, kunt u vinden op www.action-1.nl.
Het onderzoek is gefinancierd in de Grote Trials ronde binnen het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen.
Projectnummer: 848043004